26.11.2010

Facebook välittää tietosi eteenpäin



UUSI SUOMI / Puheenvuoro / Riikka Söyring
26.11.2010


Facebook välittää tietosi eteenpäin + Hallituksen uudet kyttäyslakiesitykset kierroksella



Facebookin käyttäjien henkilötietojen yksityisyys herättää edelleen huolta. Asiasta tutkimuksen tehneen Wall Street Journalin (WSJ) mukaan Facebook-sovellukset, kuten FarmVille ovat toimittaneet käyttäjien tunnistamistietoja useille yrityksille.



Jo toukokuussa 2010 on käynyt ilmi, että tietyssä tilanteessa kun käyttäjä klikkaa mainosta, Fb lähettää hänen ID:n, jota käytetään tunnistaessa yksittäisiä profiileja.



Tämä sisältää henkilön oikean nimen, iän, kotikaupungin ja muita tietoja.
Vaikka Fb on kieltänyt käytännön, uudet sovellukset tekevät sitä yhä.



Käytäntö vaikuttaa miljooniin Fb:n käyttäjiin, mukaan lukien he, jotka ovat asettaneet tiedoilleen tiukimmat tietosuoja-asetukset. WSJ:n mukaan vähintään kymmenen Fb:n suosituinta sovellusta välittää tietoja myös käyttäjän ystävistä ulkopuolisille yrityksille.



Kaksi Facebookin käyttäjää Californiasta, David Gould ja Mike Robertson, ovat nostaneet syytteen Fb:ia vastaan. Syynä heillä on, että oletettavasti heidän oikeat nimensä ja muut yksityiset tiedot on välitetty tietyille mainostajille. Facebook loukkaa täten suoraan liitovaltion lakia, jonka tehtävänä on suojella yksityisyyttä sähköisessä viestinnässä.



”Facebookin käyttäjän ID voi olla jaettu käyttäjän internetselaimen tai sovelluksen kautta,” kertoi Facebookin tiedottaja 16. lokakuuta. Hän lisäsi myös, että yhtiö on kehittämässä palveluaan ongelman
ratkaisemiseksi.



Yhtiön mukaan oikeusjuttuun ei ole perusteluja. Käyttäjän ID on julkinen osa kaikkia Facebook profiileja ja kuka tahansa voi käyttää tätä numeroa etsiäkseen henkilön nimen, käyttäen internetselainta. Tämä toimii myös, vaikka käyttäjä olisi asettanut tietonsa salaisiksi. Facebookin ID tuo ilmi tietoa, jonka käyttäjät ovat asettaneet jaettavaksi kaikille.



Suurimman osan Fb:n sovelluksista ovat kehittäneet yksityiset ohjelmistoyrittäjät, joten ei ole vielä selvää tiesivätkö he, että sovellus lähettää käyttäjän tietoja. Sovellukset käyttävät yhteistä web-standardia, joka tunnetaan nimellä ”referer”.


Tämä tarkoittaa sitä, että kun käyttäjä napsauttaa linkkiä, se välittää viimeisimmän käydyn sivun. Fb:ssä ja muissa sosiaalisissa medioissa tämän standardin vuoksi käyttäjän henkilöllisyys voi paljastua.



WSJ on myös selvittänyt, että RapLeaf tiedonhankinta-yritys on linkittänyt Fb:n käyttäjien tietoja omaan tietokantaan internetin käyttäjistä. Tämä yritys myy tietokantojaan ja on toimittanut Fb:n ID tietoja useille yrityksille. ”Emme tehneet sitä tarkoituksella,” totesi Joel Jewit RapLeafin liiketoiminnan kehittämisen
varatoimitusjohtaja.



WSJ:n yhteydenoton jälkeen, Fb on muuttanut systeemiään niin, että ID ei siirry enää toiselle internetsivulle. Lisäksi se on ilmeisesti sulkenut joitain sovelluksia, jotka lähettivät tietoja. Lokakuun 15. päivä lähtien, käyttäjät ovat saaneet virheilmoituksia käyttäessään joitain sovelluksia. ”Olemme ryhtyneet välittömiin toimiin ja poistaneet sovellukset, jotka rikkovat ehtoja,” Facebookin tiedottaja kertoi.



(sisältää lisää artikkeleita aiheesta)

Ei kommentteja: