21.12.2010

ÄITI MAAN HEREILLE RAVISTELUT KULUNEENA VUONNA



Katastrofit veivät vuonna 2010
yli 250 000 ihmishenkeä

Maanjäristykset, helleaallot, tulvat, tulivuorenpurkaukset, hirmumyrskyt, lumimyrskyt, maanvyörymät ja kuivuudet ovat tappaneet ainakin neljännesmiljoona ihmistä vuonna 2010

Ihmiset saavat usein syyttää itseään katastrofien laajuudesta, tutkijat sanovat. Vaikka esimerkiksi maanjäristyksiä sattuu melko tasaisin väliajoin, huonolaatuinen asuntorakentaminen ja ihmisten ahtautuminen suurkaupunkeihin tekevät niistä tarpeettoman tappavia.

Tammikuussa Haitissa 220 000 ihmistä tappanut Haitin maanjäristys on täydellinen esimerkki.

Port-au-Princessa elää lähes kolme kertaa enemmän ihmisiä kuin 25 vuotta sitten, ja suuri osa heistä asuu huonosti rakennetuissa hökkeleissä. Jos sama järistys olisi iskenyt vuonna 1985, kuolonuhrien määrä olisi jäänyt noin 80 000:een, arvioi Floridan yliopiston katastrofitutkija Richard Olson.


Kun 500 kertaa Haitin järistystä voimakkaampi järistys iski harvemmin asutettuun, paremmin rakennettuun ja vauraampaan Chileen helmikuussa, alle tuhat ihmistä sai surmansa.


- Tämä on yksi itsemurhan muoto, eikö? Me rakennamme taloja, jotka tappavat meidät (maanjäristyksissä). Me rakennamme tulva-alueille taloja, jotka hukuttavat meidät. On meidän vikamme, ettemme ennakoi näitä asioita, sanoo geologian professori Roger Bilham Coloradon yliopistosta.


Helteitä, tulvia ja lunta
Ilmastotutkijoiden mukaan vuoden 2010 äärimmäiset sääilmiöt ovat klassisia merkkejä ihmisen aiheuttamasta ilmastonmuutoksesta.

Kesällä yksi sääjärjestelmä aiheutti tukahduttavan helteen Venäjällä ja suuria tulvia Pakistanissa ja johti lähes 17 000 ihmisen kuolemaan. Määrä on enemmän kuin ihmisiä on kuollut lento-onnettomuuksissa viimeisen viidentoista vuoden aikana.


Venäjää piinanneen, 44 asteen ennätyslukemiin johtaneen helleaallon kaltaisia ilmiöitä sattuisi tutkijoiden laskelmien mukaan kerran 100 000 vuodessa ilman ilmaston lämpenemistä.


Ilmaston lämpeneminen on vaikuttanut myös lumimyrskyihin. Lämpimämmässä ilmastossa ilmassa on enemmän kosteutta, mikä tekee kaikenlaisista myrskyistä voimakkaampia.


Tappavaa

Haitin maanjäristys, Venäjän helleaalto ja Pakistanin tulvat olivat vuoden 2010 suurimpia katastrofeja, mutta tappavia maanjäristyksiä koettiin myös Chilessä, Turkissa, Kiinassa ja Indonesiassa.
Kuluva vuosi on ollut vuosikymmeniin yksi seismisesti aktiivisimpia. Joulukuun puoleen väliin mennessä maanjäristyksiä on ollut 20, kun keskiarvo on 16. Edellisen kerran voimakkaita järistyksiä on sattunut yhtä paljon vuonna 1970.
Tulvissa puolestaan kuoli yli 6 300 ihmistä 59 valtiossa.


Swiss Re -vakuutusyhtiön laskelmien mukaan marraskuun loppuun mennessä luonnonkatastrofeissa oli kuollut lähes 260 000 ihmistä, kun viime vuonna kuolleita oli vain 15 000. WHO:n lukema syyskuun loppuun mennessä oli vähän alle 250 000 kuollutta.


WHO:n mukaan luonnonkatastrofit aiheuttivat yhtä paljon kuolemia viimeksi vuonna 1983 Etiopian kuivuuden ja nälänhädän vuoksi. Swiss Re kutsuu vuotta tappavimmaksi sitten vuoden 1976.


Hyväntekeväisyysjärjestö Oxfamin mukaan tämän vuoden kuolemista 21 000 liittyi säähän.


Äärimmäistä
Sen jälkeen, kun alkuvuoden voimakkaat lumimyrskyt halvaannuttivat Yhdysvallat ja rikkoivat lumiennätyksiä ympäri maailmaa, lämpötila kääntyikin voimakkaaseen nousuun.


Vuosi 2010 saattaa jäädä historiaan historian lämpimimpänä. Keskilämpötila lokakuun loppuun mennessä oli 14,7 astetta, mikä on hieman yli vuoden 2005 ennätyslukeman. Myös paikalliset lämpöennätykset paukkuivat eri puolilla maailmaa.

Pohjois-Australiassa touko-lokakuu oli historiallisen kostea, kun taas maan lounaisosat kärsivät historiallisesta kuivuudesta.

Amazonin jokialueella kuivuus laski vesitasot alemmas kuin koskaan on mitattu.
Vuoden lopussa on monin paikoin koettu taas epätavallisen kylmiä kelejä ja kärsitty rankoista lumimyrskyistä.

Kallista
Swiss Re -vakuutusyhtiön mukaan luonnonkatastrofit aiheuttivat 222 miljardin dollarin edestä taloudellisia tappioita. Summa on tavallista suurempi, muttei ennätys, sillä monet katastrofeista sattuivat köyhillä, heikosti vakuutetuilla alueilla.


Kun Ghulam Alin kolmen makuuhuoneen yksikerroksinen talo luoteis-Pakistanissa sortui tulvissa, hänen täytyi lainata 50 000 rupiaa (n. 440 euroa) ystäviltään ja sukulaisiltaan rakentaakseen sen uudelleen. Monet pakistanilaiset ansaitsevat saman summan puolessa vuodessa.


Kummallista

Tulivuorenpurkaus Islannissa
halvaannutti Euroopan lentoliikenteen päiviksi ja häiritsi yli seitsemän miljoonan ihmisen lentoja.

Tulivuoret purkautuivat myös Kongossa, Guatemalassa, Ecuadorissa, Filippiineillä ja Indonesiassa.

New Yorkissa koettiin harvinainen tornado.

Etelä-Dakotassa rikottiin Yhdysvaltain ennätys, kun lähes kilon painoinen, 20 senttiä halkaisijaltaan rae putosi maahan.


Indonesiassa sattui lokakuussa 24 tunnin sisällä 7,7 richterin maanjäristys, yli 500 ihmistä tappanut tsunami ja tulivuorenpurkaus, joka pakotti 390 000 pakenemaan kodeistaan. Aiemmin Indonesiassa oli jo kärsitty tulvista, maanvyörymistä ja muista järistyksistä.

Tänä vuonna sekä El Nino että La Nina -sääilmiöt olivat voimakkaita, mikä on sekin epätavallista.

- Äärimmäisyydet ovat muuttuneet äärimmäisellä tavalla, summaa tutkija Greg Holland Yhdysvaltain kansalliselta ilmastontutkimuslaitokselta.
IL-AP



Eikä sovi unohtaa Meksikonlahden öljykatastrofia, joka oli akuutti mullistus useamman kuukauden ajan ja aiheutti maapallollemme mittaamatonta tuhoa.

Ei kommentteja: