30.7.2010

Massiivinen tietovuoto Wikileaks sivustolla - yli 91 000 salaista raporttia julki Afghanistanin sodasta



26.7.2010


Pelätty sivusto uhkaa:
”Tämä on vasta alkua”


91 000 salaisen Afganistan-asiakirjan julkistaminen on vasta alkua, väittää Wikileaks-internetsivuston perustaja Julian Assange uutistoimisto AP:n mukaan.

Wikileaksin julkaisemat Yhdysvaltain armeijan sotilasraportit paljastavat Afganistanissa toimivien kansainvälisten joukkojen muun muassa surmanneen viattomia siviilejä ja peitelleen surmia.


Amerikkalaiset sotilaat ovat ampuneet mm. autokuskeja ja moottoripyöräilijöitä siellä jopa ihan vain huvikseen, mediassa nuokin tapaukset naamioitiin propagadalla "ampuivat heitä uusien itsemurhaiskujen pelossa".


Assange sanoi maanantaina julkistamisesta nousseen kohun keskellä, että vuoto "vain raapaisee pintaa" ja Wikileaksin tutkinnassa on vielä ainakin 15 000 Afganistanin sotaan liittyvää dokumenttia.


Assangen mukaan "tuhansia" Yhdysvaltain hyökkäyksiä Afganistanissa voitaisiin tutkia sotarikoksina. Hän lisäsi kuitenkin, että lopullisen päätöksen tekee oikeus.



Yhdysvaltain ja Iso-Britannian hallinnot tuomitsivat vuodon välittömästi. Yhdysvaltain mukaan Wikileaks ei ollut viranomaisiin yhteydessä raporttien vuotamisesta. Viranomaisten mukaan vuoto aiheuttaa vaaran ihmishengille ja kansalliselle turvallisuudelle. Yhdysvaltoja säestänyt Afganistanin hallitus kuvasi paljastusta "shokiksi".



Yhdysvallat on useiden muiden maiden tapaan huolissaan Wikileaksin toiminnasta, sillä maa on aiemminkin joutunut sivuston paljastusten uhriksi. Valkoinen Talo onkin kritisoinut nyt hyvin voimakkaasti näiden tiedostojen julkaisua ilmoittamalla sen uhkaavan kansallista turvallisuutta.



Pentagon on jo käynnistänyt ajojahdin päästäkseen
tietovuodon aiheuttajan jäljille


Epäiltyjä ei ole nimetty, mutta listalta on poissuljettu ainakin entinen asevoimien asiantuntija Bradley Manning, joka odottaa nyt oikeudenkäyntiä Irakia koskevassa Wikileaks-vuodossa. Vuodetulla videolla paljastui, kuinka Yhdysvallat tulittaa helikopterista uutistoimisto Reutersin työntekijöitä vuonna 2007. Iskussa kuoli yli 10 ihmistä.


Puolustusministeriön päämajan Pentagonin mukaan Wikileaks-sivustolle yli 91 000 raporttia vuotaneella taholla oli "salainen" pääsy USA:n Afganistanin-operaatiota koskevaan arkaluontoiseen materiaaliin.

The New York Times kertoi eilen, että suuri osa raporteista on seikkaperäisiä kuvailuja yksittäisistä tapahtumista kuten taisteluista.


Pentagonille nämä kaikki tietovuodot ovat erittäin arkoja, koska ne tuovat Afghanistanin sodan järjettömyyden sekä siviilien teurastukset julkisuuteen ja avaavat taas hieman enemmän aivopestyjen amerikkalaisten mieliä. Kun taas juuri se kohderyhmä jota pelätään tässä heräämisessä eniten, ovat ns. seuraavat palvelukseen astuvat sotilaat.




Kuulin myös jostain, että tämä Wikileaks -juttu saattaisi olla ihan tarkoituksella suunniteltukin juttu..


Onhan ihan mahdollista, että jossain vaiheessa ehkä taas "tulee ilmi", että tiedot onkin hakkeroitu, joka antaisi jälleen USA:n hallitukselle hyvän tekosyyn kiristää kontrolliaan ts. tiukentaa internetin käyttöä laajassa mittakaavassa.

Alla video, jossa spekuloidaan juuri tätä olettamusta.




Suomikin mainitaan


Tietovuoto sisältää myös muutamia dokumentteja, jotka koskevat maassa toimivia suomalaisjoukkoja. Maavoimien mukaan asiakirjat eivät kuitenkaan näytä sisältävän arkaluonteista aineistoa tai sellaisia tietoja, jotka voisivat vaarantaa suomalaisten turvallisuuden.

-Muutama tällainen dokumentti löytyi, mutta en lähtisi niissä näkemään suurta ongelmaa. Käytännössä kyse on tapahtumaraporteista, jotka koskevat kahta viime vuonna sattunutta laukaustenvaihtoa, joissa suomalaisia oli mukana. Kummastakin tapauksesta annettiin tiedote heti samana päivänä, kertoo eversti, osastopäällikkö Jari Kallio maavoimien esikunnasta.


Puolustusvoimien entinen komentaja kenraali Gustav Hägglund sanoi maanantaina Uudelle Suomelle, että paljastukset ovat Suomen kannalta harmillista kuultavaa.
- Tämä on kiusallista Suomelle, koska mehän olemme siellä tekemässä hyvää. Aikamoinen vastakohta sille, Hägglund totesi Uuden Suomen haastattelussa.


Jari Kallion mukaan Suomessa ei ole tarpeen vuodon takia muuttaa käytäntöjä tai toimintamenetelmiä, vaikka tapaus korostaakin tietoturvan tärkeyttä.
-Kaikki sellaiset vuodot, jotka vaarantavat operaatioturvallisuuden, ovat tuomittavia ja valitettavia.


Vuodon valtavan mittakaavan vuoksi Kallio ei vielä halua pohtia sen mahdollisia vaikutuksia Afganistanin tilanteelle.
-Tietovuoto on hyvin laaja, ja kokonaisuutta on liian aikaista arvioida. Vaikutukset näkyvät kenties pidemmällä aikavälillä.


Mikä on WIKILEAKS ?


–Wikileaks kertoo palvelevansa kaikenmaalaisia kansalaisia, jotka haluavat paljastaa hallitustensa epäeettiset teot.

 
–Sivusto julkaisee "salaista, sensuroitua tai muuten rajoitettua aineistoa, jolla on poliittista, diplomaattista tai eettisestä merkitystä".

 
–Vuonna 2010 se julkaisi videon, jolla Yhdysvaltain armeijan helikopteri surmaa ainakin 12 ihmistä, mukaan lukien kaksi uutistoimisto Reutersin toimittajaa.

 
–Vuoden 2008 Yhdysvaltain presidentinvaalien yhteydessä Wikileaks vuosi julkisuuteen republikaanien varapresidenttiehdokkaan Sarah Palinin sähköposteja, kuvia ja osoitekirjan.

 
–Sivusto perustettiin vuonna 2006 ruotsalaisen PRQ-palveluntarjoajan alaisuuteen. PRQ tuli tunnetuksi Pirate Bay -sivuston palveluntarjoajana.

 
–Sivuston ylläpitäjät kertovat saavansa rahoituksensa kansalaisilta, toimittajilta ja ihmisoikeusaktivisteilta.

 

–Wikileaks on on yksi internetin wiki-sivustoista, jossa käyttäjät voivat jakaa ja muokata tietoa sekä lähettää linkkejä. Yksi tunnetuimmista wiki-sivustoista on Wikipedia.

Ei kommentteja: