19.5.2011

SUOMEN POHJAVEDET ULKOMAISEEN OMISTUKSEEN




Oikeus pohjaveteen


"Makean veden ja pohjaveden varannot ovat meille kaikille suomalaisille kuuluvaa kansallinen luonnonvara, jota EI saa yksityistää eikä myydä ulkomaiseen omistukseen."


"Kansainväliset suuryhtiöt ovat kilvan rynnänneet käsiksi vesimarkkinoille, ja ovat lohkaisseet isot siivut itselleen kaikkien sellaisten kehitysmaiden varannoista, joissa liberalisointi on toteutettu.

Paikallisten vesifirmojen omistus on siirtynyt kansainvälisten suuryritysten hallintaan, kuten mm. Nestle, Coca-Cola, PepsiCo. Markkinat ovat jo nyt valtavat. Tutkimuksista riippuen markkinoiden eli kulutuksen arvoksi ilmoitetaan 132-234 miljardia."


Tätä kaikkea on valmisteltu vaihvihkaa jo ainakin viimeiset 15 vuotta. Vesi on lähdössä ulkomaille.


Asiaan liittyvät ainakin seuraavat lakien ja säädösten muutoshankkeet:



Ja myös turvallisuusnäkökohdat on huomioitu. Tämä mahdollistaa aseellisten joukkojen (oma armeijamme tai kaupalliset turvallisuuspalvelut) tuomisen vartioimaan ulkomaisessa omistuksessa olevia kohteita, koskee vesialueiden ohella myös mm. Nordstreamia:



Sekä:



Tämän kaiken seurauksena veden hinta tulee nousemaan ihan hiton paljon Suomessa, maanomistajat eivät enää saa hyödyntää omia maitaan eivätkä liikkua niillä vapaasti, jos niillä on pohjavettä ja nämä maat voidaan pakkolunastaa helposti häneltä pois, jos niin halutaan."



ALLEKIRJOITA OIKEUS POHJAVETEEN -ADRESSI:


Me allekirjoittaneet vaadimme, ettei uuteen vesilakiin saa jättää minkäänlaisia porsaanreikiä pohjavesien pakkolunastukseen tai minkäänlaiseen muuhun turmelemiseen "taloudellien hyödyn" nimissä. Sen sijaan Suomen pohjavesiämme tulee suojella ja vaalia koko kansakunnan yhteisenä kansallisaarteena.


ps. Tämän adressin saa printata vapaasti ja alkaa itse keräämää ihan käsin kirjoitettuja nimiä. Lähetelkää vaikka kopioita sopivan kokoisista allekirjoitusnipuista vaikka kansanedustajille, puolueaktiiveille jne. kun vesilakia säädetään parhaillaan. Koitetaan sitten järjestää jokin hienompi luovutustilaisuuskin vetoomukselle jos se tuntuu järkevältä.

Suuri kiitos kaikille jo allekirjoittaneille ja allekirjoituksia kerääville!

Jukka Tuohimetsä


Lähde

VESISOTA

Suomessa ollaan menossa pohjavesien yksityistämisen suuntaan vesilain säädännön uudistamisen yhteydessä, ainakin asiaan paremmin perehtyneiden ja parhaillaankin eduskuntatalon edustalla Marko Sihvosen Helmikuun alussa aloittaman mielenilmauksen (nälkälakon) mukaan.

Yleisissä tiedotusvälineissä asiasta ollaan näköjään hiiren hiljaa. Kuuluu ilmeisesti maan tapohin, ettei kansan tarvitse kaikkia tietää, ei ainakaan jos kansallisomaisuuttamme myydään ulkomaalaisille yrityksille.



Vesi (H2O) on elämän perusta eikä mikä tahansa kauppatavara. Monet väittävät, että vesi on kuin mikä tahansa kemiallinen yhdiste muiden joukossa, jolla voidaan tehdä kauppaa samalla tavalla kuin muillakin tuotteilla. Ei nyt sentään!


Vesi on myös elämän perustan lisäksi monien prosessien osa maapallon vesikierrossa, siten myös erottamaton osa joka kiertää kaikkialla, eikä tunne rajoja. Eli ei mikä tahansa yhdiste, eikä siten myöskään mikään kaupalliseen tarkoitukseen valmistettu tuote.


Vesihuoltoa alettiin yksityistämään Margaret Thatcherin aikakaudella Englannissa. Uusliberalistisen ideologian mukaisesti Englannin ja Walesin vesihuollot myytiin yksityisille. Selvitysten mukaan vesipalvelujen laatu heikkeni nopeasti ja hinnat nousivat pilviin.


Miltä tuntuisi jos vesi maksaisi vaikkapa 300 % enemmän kuin nyt ja olisi kalliimpaa kuin ruoka? Ratkaisuksi maailman vesipulaan on ehdotettu veden puhdistamista uuden teknologian avulla ja veden kaupallistamista. Vesi ei olisikaan ihmisen perusoikeus (YK), vaan tuote, jota myydään ja ostetaan. Ne ostavat, joilla on varaa ostaa, muut saavat jäädä ilman.


Olli Tammilehto artikkelissaan "Kamppailu yhteisestä vedestä" kirjoittaa: Vesi on tärkeimpiä yhteisvaurauden muotoja. Riittävän ja puhtaan veden saantia voidaan pitää perustavaa laatua olevana ihmisoikeutena. Siksi vesivarojen yksityistäminen on aina ongelmallista.


Vesi- ja viemärihuollon yksityistäminen on nostattanut ankaraa vastustusta ympäri maailman. Esimerkiksi Boliviassa v. 2000 mellakat johtivat jopa kuolemaan. Malesiassa muutaman uskontokunnan johtajat päättivät kokoontua puolustamaan veden pyhää luonnetta elämän lähteenä ja ihmisoikeutena. Poliisit estivät kokouksen, koska se olisi haitannut veden yksityistämishankkeita.


Ylikaupallistumisen johdosta nyt ollaan myymässä kansallisomaisuuttamme, Suomen kansan yhteisesti omistamia hyvälaatuisia vesivarantoja bisneksen tekoon ja mikä pahinta, todennäköisesti ulkomaalaisille ylikansallisille suuryrityksille.


Istanbulissa Maaliskuussa 2009 ollut kansainvälinen vesifoorumi ei päässyt yksimielisyyteen siitä, onko puhdas vesi ihmisoikeus. Julistuksessa vesi määritellään perustarpeeksi, mutta ei perustavaa laatua olevaksi ihmisoikeudeksi.


Ei kommentteja: