27.5.2010

Brittitutkijat uskovat: Katla purkautuu pian

Tutkijoiden mukaan tuhkapilviin ei
ole reagoitu asianmukaisesti



Islannissa purkautuneen Eyjafjöll-tulivuoren naapurivuori saattaa hyvinkin herätä henkiin lähiaikoina, varoittavat tutkijat.

Eyjafjöllin lähellä sijaitseva Katla-tulivuori on naapuriaan vielä suurempi ja kiivaampi. University College London -yliopiston raportin mukaan Katlan purkautuminen lähiaikoina on hyvin mahdollista.

Tutkijat arvioivat, että Euroopan lentoliikenne häiriintynee jatkossakin tuhkapilven vuoksi. Samalla he kritisoivat tapaa, jolla purkaukseen on reagoitu. Tutkijoiden mukaan valvonta- ja varoitusjärjestelmät ovat toimineet huonosti yhdessä.

Toisen torstaina julkaistun brittitutkimuksen mukaan Skotlannin yllä leijuneessa tuhkapatsaassa on havaittu merkittävä sähkövaraus. Institute of Physics -järjestön tutkijoiden mukaan varaus voi aiheuttaa vaaran lentokoneille.

Eyjafjöll alkoi purkautua huhtikuun puolivälissä. Se sai aikaan laajimman sulkemisen Euroopan ilmatilassa sitten toisen maailmansodan. Ja pitänee muistaa, että Eyjafjöllin purkautuminenhan ei ollut vielä "mitään" verrattuna siihen, jos (ja kun) Katla tulee purkautumaan...

Ei kommentteja: