4.2.2011

VIESTI VALONMESTAREILTA: YSTÄVYYSSUHTEET


Kanavoinut Ruth Ryden
Helmikuun 2011 uutiskirjeestä
Vapaasti suomentanut Pirjo Laine




Rakkaat lukijat, aikana jolloin kaikki näyttää hajoavan, tämä Mestarien opetus antaa kenties uutta näkökulmaa henkilökohtaisiin suhteisiin.



YSTÄVYYSSUHTEET



"Monet teistä ostavat ystävänpäiväkortteja ja lähettävät niitä rakkaille ja ystäville, joista jotkut ovat ehkä vain tuttavia, liikeasiakkaita jne. Vanha tapa on ilahduttava, silloin kun se ilmaisee jonkun ihmisten tunteita toista kohtaan.

Sitten nousee kysymys, keitä ovat oikeasti ystävänne ja
mitä tuo sana todellisuudessa merkitsee.



Ystävä on ihminen, joka toivottavasti on puolisonne tai lapsenne. Ystävyys merkitsee rakastavaa tietoisuussidettä kahden ihmisen välillä - ystävä on luotettu ja hän pysyy rinnallanne kaikesta huolimatta. Läheisessä perhesuhteessa sellainen side otetaan itsestäänselvyytenä, vaikka tänä päivänä perhesuhteista tulee kireitä, kun kaikki menevät eri suuntaan. Lapsen täytyy tietää, että häntä rakastetaan aina, ja se pitää kertoa hänelle uudestaan ja uudestaan. Lapsen täytyy tietää, että hänen salaisuuksiaan kunnioitetaan, jotta hän voi vapaasti kertoa isälle ja äidille. Ja vanhempien täytyy tietää, että lapset ovat mielellään heidän kanssaan ja nauttivat läheisestä kumppanuudesta.


Avioliittoa ei oikeastaan synny, elleivät mies ja nainen ole todella ystäviä, todella nauti toistensa seurasta ja luota täysin toistensa tekoihin ja päätöksiin suhteeseen liittyen. Perheen ulkopuolella monista tulee osa elämäänne - alkaen koulusta, sitten työpaikalla tai jossain muussa paikassa, missä olette yhteydessä naisiin ja miehiin kaikilta elämänaloilta. Tänä päivänä on tapana pitää kaikkia ystävänä, jotka vähänkin tunnetaan. Se on mukava sanoa, mutta hyvin harvoin totta.


Mikä vetää ihmisiä yhteen ja saa heidät palaamaan? Olette kaikki tietoisia, että monet ihmiset elämässänne ovat olleet siinä monta kertaa aiemmin menneissä elämissä - tunteneet vetoa yhteen taas jatkaakseen suhdetta, työstääkseen jotain haastetta tai projektia tai selvittääkseen vaikeuksia, joita ei koskaan ratkaistu entisaikoina. Tässä on syvää tarvetta olla taas yhdessä, mikä joskus esittää melko arvoituksellisia tilanteita.


Täytyy sanoa, että vaikka tämä menneen elämän sidos vetää ihmisiä yhteen, mikään universumin laki ei vaadi teitä pysymään tuossa suhteessa. Joskus tuolla ihmisellä jonka luo teidät vedetään, ei ole yhteisiä intressejä tässä elämässä - joku johon ette normaalisti tutustuisi ja josta ette erityisemmin pidä. Silloin kannattaa huolellisesti arvioida tuota ihmistä ja päättää, haluatteko todella tulla läheiseksi.


Jos ette, tunnustakaa, että tämä on saattanut olla suhde entisessä elämässä, muttei ole mitään tarvetta jatkaa sitä nyt. Siunatkaa häntä ja ohittakaa hänet. Toisaalta voi kehittyä todellista kanssakäymistä, millä on erittäin syvällinen alku ja mikä antaa teille kummallekin elämän mittaisen siteen, mikä vahvistaa henkisiä tarkoituksianne.




Viehätys täysin vieraaseen ei tavallisesti liity mitenkään menneisiin elämiin, vaan hänen omat auravärähtelynsä paljastavat, että teillä on jotain yhteistä. Tapaaminen, puhuminen ja ajan viettäminen tutustuen toisiinne tuo iloa, kun löydätte jonkun, joka rehellisesti pitää teistä sellaisena, kuka olette - jonkun joka kuuntelee vuorostaan teitä eikä katkaise puhettanne kesken lauseen kertoakseen itsestään. (Kuulostaako tutulta?)


Ystävyys on suhde, joka ei satu yhtäkkiä. "Rakkautta ensisilmäyksellä" on tavallisesti voimakasta seksuaalista vetovoimaa eikä se liity mitenkään ystävyyteen. Kahden ihmisen on vietettävä aikaa yhdessä tutkien toistensa persoonan monia puolia ja antaen luottamuksen rakentua asteittain, kun he näkevät toistensa reagoivan monin eri tavoin. Näemme ihmisten jatkavan ystävyyttä, joka alkoi ala-asteella, ja pitävän yhteyttä vuosien saatossa, vaikka he olisivat toisistaan mailien päässä. He tietävät, että on joku, joka todella haluaa kuulla hänestä, ja on kiinnostunut hänen elämästään. Kun ihmiset muuttavat paikasta toiseen, raahaten lapsia koulusta kouluun, tuollaisesta elämänmittaisesta ystävyydestä on tulossa melko harvinaista.


Voisi ajatella sanan "ystävyys" koostuvan useista muista sanoista, jotka ovat voimakkaita työkaluja ystävyyden muodostamisessa. Luottamus, arvostus, totuus, kiitollisuus ja huomioonottaminen ovat vain muutamia. Voisitte ottaa palan paperia ja katsoa, miten monia muita haluaisitte lisätä tuohon luetteloon ystävän arvokkaista ominaisuuksista.


Pitäisikö teidän etsiä ystävää vain oman uskontonne, ihonvärinne ja kulttuurinne piiristä? Varmasti se on helpompaa, mutta ajatelkaa niitä valtavia etuja, kun löytää ihmisen, joka on kasvatettu täysin eri tavalla ja joka näkee maailman ja universumin monin eri tavoin. Ei ole parempaa tilaisuutta tutkia planeettanne ja sillä asuvia ihmisiä kuin muodostaa läheinen ystävyys jonkun sellaisen kanssa, jota todella pitäisitte vieraana/kummallisena. Vuosia sitten oli yleistä kirjeenvaihtokaverit toisista paikoista, tapana oppia muista maista ja elintavoista. Tuota käsitettä ei käytetä enää, mutta nyt on sähköposti ja päästään koko maailmaan vapaasti - mikä tilaisuus onkaan luoda uusi kansainvälinen ystävyyssuhde! Vie kauan aikaa tutustua johonkin tällä tavalla, mutta kukaan ei ainakaan keskeytä teitä puhuessanne!


Sääntö: Hyväksy se, kuka ja mitä toinen ihminen on, yrittämättä muuttaa häntä omaan ajattelutapaasi tai moukaroimalla häntä hyväksymään omia ajatuksiasi henkisyydestä tai jostain muusta.
Ystävä hyväksyy ja ymmärtää toisen ajatukset ja uskomukset ja nauttii niistä. Prosessissa kumpikin heistä avaa ikkunan uusiin ja raikkaisiin käsityksiin.


Sääntö: Ystävyyttä ei voi ostaa.
Lapset jotka kaipaavat kovasti ystäviä, usein ostavat karkkia tai leluja niille, joihin he yrittävät tehdä vaikutuksen. He havaitsevat hyvin pian, että kun varasto loppuu, uusi ystäväkin häviää. Ahneus elää ja voi hyvin edelleen - älkää unohtako sitä. Uusi tuttava jolle syydetään lahjoja tai tarjotaan jatkuvasti lounaita, voi käyttäytyä niin, että häntä kiehtoo vain te ja kaikki, mitä edustatte. Mutta pitkässä juoksussa kun todella tarvitsette häntä, hän ei ole käytettävissä ja kun luotatte hänelle salaisuutenne, saatatte havaita sisimpien tunnustustenne leviävän ympäri kaupunkia.


Todellisessa ystävyydessä annetaan ja saadaan tasavertaisesti. Luottamuksellisia asioita kerrotaan tietäen, etteivät ne mene pidemmälle. Jos toinen ei voi tarjota toiselle taloudellisesti, löytyy tapoja tasoittaa tilanne henkilökohtaisina palveluksina tai yllätyksinä. Ystävät rakastavat asioiden tekemistä toisilleen.


Sääntö: Todelliset ystävät eivät loukkaa toisiaan.
Jonkun nolaaminen oman egon pönkittämiseksi on varma tapa tuhota ystävyys. Ystävä tekee kaikkensa tukeakseen ystävänsä itseluottamusta ja omakuvaa. Ystävä on aina valmis kuuntelemaan ja antamaan neuvon, jos pyydetään. Ystävä haluaa pysyä kosketuksissa mahdollisimman paljon nähdäkseen, mitä toisten elämässä tapahtuu.


Sääntö: Ystävyyttä ei voi pakottaa syntymään.
Usein näyttää siltä, että joku joka teitä todella viehättää, ei tunne samalla tavalla. Pitäisikö luovuttaa? Ei välttämättä. Kuten olemme sanoneet, todella vakaa ystävyys rakentuu vähitellen. Pitäisikö tavoitella tuota ihmistä ja työntyä hänen seuraansa? Ei, mutta voitte yrittää olla paikoissa, missä hän on, olla kosketuksissa satunnaisesti ja antaa hänen tutustua teihin vähän kerrassaan. Jos teillä on yhteisiä tuttavia, saattaisi auttaa, jos kysyy heiltä tuosta ihmisestä ja pyytää esittelyä, jos se on sopivaa. Jos vastustus on edelleen täydellistä, luovuttakaa ja pysykää avoimena jollekin, joka jakaa viehtymyksen kanssanne.


Vanha sanonta keksittiin syystä eli "ystävän saamiseksi on oltava ystävä!" Kaikki asiat jotka ovat oleellisia ystävyyssuhteessa, pätevät ihmiseen, joka etsii luottoihmistä, kumppania. Jos kulkee pää painuksissa surullisena tai masentuneena, osoittaen vähän kiinnostusta maailmaan tai valittaen asemaansa elämässä, ei vedä puoleensa sellaista, jota voi ihailla ja johon voi yhdistyä. Sen sijaan ihailtu ihminen luultavasti kääntyy ympäri ja juoksee henkensä edestä! Teidän on oltava sellainen, jonka toinen ihminen mielellään tapaisi ja johon tutustuisi.



Jos olette yksinäinen ettekä näytä löytävän ystäviä, on aika katsoa kunnolla peiliin. Heijastaako peili sellaista, joka huolehtii itsestään, on puhdas ja suittu? Annatteko niille tervetulleeksi toivottava hymy, joiden kanssa olette kontaktissa? Istutteko television ääressä valittaen yksinäisyyttänne sen sijaan, että olette siellä, missä ihmiset kerääntyvät tekemään asioita? Ette voi löytää ystävää, jos ette ponnistele sen eteen. Päättäkää, mitä haluatte tehdä ja mitkä projektit teitä kiinnostavat ja etsikää samoista asioista kiinnostuneita ryhmiä. On ihmisiä, jotka tarvitsevat ystävää aivan yhtä paljon kuin te! Puhukaa ihmisille yleisesti, mutta älkää ripustautuko heihin tai intoilko, miten upeita he ovat! Antakaa heidän tulla puolitiehen, jos he haluavat.


Jos olette vanhempi tai "suljettu sisään" ettekä pääse ulos, käyttäkää internetiä, jos voitte, tai puhelinta tai kirjoittakaa kirjeitä! Tällä kommunikoinnin aikakaudella ei ole mitään tekosyytä olla kurkottamatta kohti sitä, mitä tarvitsette.


Treffipalvelujen tai pikkuilmoitusten käyttäminen on tänä päivänä aika riskialtista. On paljon huijareita, jotka käyttävät tätä tapaa yksinäisten ja joskus toivottomien ihmisten tapaamiseen, ja nämä tekevät kaiken, mitä tekoystävät ehdottavat - myös antavat rahansa uusille tuttavilleen. Sen sijaan jos voitte, olkaa vapaaehtoisena järjestöissä, jotka palvelevat tarpeessa olevia. Ei ole parempaa tapaa tuoda saavuttamisen ja ilon tunnetta elämäänne. Ihmiset joita tapaatte sellaisissa järjestöissä, ovat epäitsekkyydessä ja antamisessa paljon yli keskiverron. Myös he etsivät luultavasti ystäviä.


Sääntö: Jos teette lupauksen, varmistakaa, että voitte pitää sen, ja sitten pitäkää se!
Jos sanotte menevänne jonnekin, niin olkaa siellä ajoissa! Luotettavuus on iso askel jonkun kiinnostuksen pitämiseksi. Jos jossain olosuhteissa lupausta on mahdotonta pitää, soittakaa ja kertokaa uudelle tai vanhalle ystävällenne syy. Älkää koskaan pitäkö ketään odottamassa, jos voitte mitenkään välttää sen.


Sääntö: Koskettakaa ystäväänne.
Pitäkää kädestä puhuessanne vakavasti - henkilökohtaisten taajuuksien virratessa yhteen on helpompaa puhua rehellisesti ja vilpittömästi. Julkista kädestä pitämistä katsotaan epäilevästi, kun kaksi miestä tai naista haluavat olla läheisiä, ja se on surullista. On silti hyväksyttävää laittaa käsi jonkun olkapäälle. Fyysinen kosketus on voimakas tunneside (emmekä puhu seksistä). Tästä kättelytavassa on kyse riippumatta siitä, miten se alun perin alkoi. Sisäisiä aistimuksia käyttämällä voidaan välittömästi kertoa paljon ihmisestä, kun tartutaan häntä kädestä.


Voiko mies ja nainen olla vain ystäviä? Kyllä, tietenkin. Sopimus siihen suuntaan on hyödyllinen, jos ja kun toisia tunteita tulee mukaan. Ammattiystävyydet voivat olla elämänmittainen etu, joka antaa tukea, tarvittua informaatiota sekä lämmintä toveruustunnetta tai esittelee uusia tilaisuuksia. Jos tulee aika, jolloin teidän on mentävä eri suuntiin, olkaa kiitollisia jakamastanne ilosta.


Kyky muodostaa kestävä ystävyys on lahja Luojalta.


Ei kommentteja: