20.9.2010

Kiinteyttävä, virkistävä ja rauhoittava jooga


11.04.2008 HELMI



Jooga on 2000-luvun tähtien ja taiteilijoiden muotiharrastus. Eikä ihme: sen luvataan edistävän luovuutta, selkiyttävän ajatuksia, avartavan mieltä ja lisäävän suvaitsevaisuutta.

Joogaohjaaja Petri Räisänen kertoo, että joogasta tulee parhaimmillaan puhdas ja kirkas olo.
Mutta oppiiko jokainen hengittämään oikein ja saamaan jalat solmuun?


Petri Räisänen on yksi Suomen tunnetuimmista joogaopettajista. Hänellä on kysyntää myös maailmalla. Hän vetää joogakursseja muun muassa eri Euroopan maissa, Intiassa, Japanissa, Thaimaassa ja Yhdysvalloissa. Kesäisin hän järjestää kansainvälisiä joogaleirejä Lapissa.


Yksi joogi seisoo päällään, toinen hyppelee käsillään varpaat kainalossa, kolmas istuu lootusasennossa ja kannattelee vartaloaan kämmenillään. Joogasalin täyttää joogien nenän kautta virtaava kohina. Aloitteleva joogaaja on harjoitushuoneen ovella kauhun vallassa: minä en tule koskaan taipumaan tuollaisiin asentoihin – ja mikä tuo ääni on?

Joogaohjaaja Petri Räisänen, 40, lohduttaa. Kun hän itse aloitteli joogaa, hän katseli edistyneitä joogaajia samalla tavalla kuin kuka tahansa, ihmetellen, ihaillen ja vähän hädissään. Hän oli varma siitä, että ei tule itse koskaan venymään edistyneempien tavalla. Epäilykset olivat kuitenkin turhia.

-Kaikki notkistuvat ja voimistuvat joogassa tosi paljon. Minä olen luonnostani vain keskinotkea ihminen; esimerkiksi Intiassa näkee tyyppejä jotka ovat aivan käärmeitä. Lajissa on kuitenkin laajempiakin päämääriä kuin notkeus. Se on oikeastaan vain tosi pieni osa joogaa, se mikä näkyy.

Se, mikä tapahtuu ihmisen sisällä, on se jooga.

Punklaulajasta joogaopettajaksi
 
1990-luvulla Räisänen työskenteli kansanparantajana ja luontaiskosmetologina. Hän toimi myös muun muassa tyhjiä asuntoja valtaavassa Oranssi ry:ssä ja soitteli punk-bändeissä, joiden nimet 2000-luvulla melkein punastuttavat.

Joogaa Räisänen kokeili ensimmäisen kerran 21-vuotiaana. Jääkiekko- ja jalkapalloharrastus olivat tehneet hänen ruumiistaan voimakkaan ja fyysiseen harjoitukseen tottuneen, mutta myös jäykän ja raskaan. Räisänen venytti joogatunnilla kehoaan käytännössä ensimmäisen kerran.

-Harjoituksen jälkeen kehoni vapisi rasituksesta. Olin tikahtua nauruun. Se pulppusi syvältä sisältäni, enkä pystynyt lihaskivuiltani kävelemään kunnolla kokonaiseen viikkoon. Menin harjoitukseen seuraavalla viikolla uudestaan ja taas seuraavalla ja sitä seuraavalla.



”Rentouttavaa puuhastelua”
 

Jooga on noussut suureen suosioon vasta hiljattain, mutta sillä on Suomessa vuosikymmenten perinteet. Joogasta itsekasvatusmenetelmänä kiinnostuttiin 1960-luvulla eri puolilla maata siinä määrin, että Suomeen perustettiin vuonna 1967 Joogaliitto. Liitto lupasi joogan avaavan tietä ”itsetuntemuksen ja tietoisuuden syventymisen kautta tasapainoiseen arkipäivään, elämän arvojen selkiintymiseen ja toimiviin ihmissuhteisiin”.


Petri Räisänen perusti ystävänsä kanssa Astanga-joogakoulun Helsinkiin kymmenen vuotta sitten. Kirjan astangajoogasta Räisänen kirjoitti vuonna 2005. Toista joogakirjaansa Räisänen kirjoittaa parhaillaan New Yorkissa ja Los Angelesissa.

Räisänen innostui itse ensin itämaisesta filosofiasta, sitten hathajoogan kautta astangajoogasta.

-Hathajooga on Suomessa aika kevyttä harjoittelua. Mielestäni se oli enemmän rentouttavaa puuhastelua. Toisaalta Intiassa voi nähdä, että hathajooga voi olla tosi rajuakin. Astangajooga vain sopi minulle paremmin silloin, ja sopii vieläkin.


Kuumajoogaa saunalämpötilassa


Suomessa voi harrastaa nykyään perinteisten hatha- ja astangajoogien lisäksi muun muassa unijoogaa, raja- eli kuningasjoogaa, sormijoogaa, lapsijoogaa ja äitiysjoogaa.


Uusin villitys on ”hot-jooga” (=bikram jooga). Siinä harjoitetaan jooga-asentoja, joita on 26, ja kahta  hengitysharjoituksen sarjaa,  kosteassa, noin 40-asteisessa huoneessa 90min ajan. Korkealla lämpötilalla pyritään tuomaan Intian ilmasto harjoitussaliin, eivätkä lihakset täten kipeydy, sillä ne eivät ehdi kylmettyä. Kuumajoogaa mainostetaan myös sillä, ettei hiki niillä tunneilla tuoksu, koska kostean ilman vuoksi se ei pääse kuivumaan iholle.

26 asennon sarja lämmittää ja venyttää lihakset, nivelsiteet ja jänteet siinä järjestyksessä, missä ne pitäisi venyttää. Jooga sarja on hidasliikkeinen (ei nykivä) joten loukkaantumisen vaara (lihasten, nivelien revähtäminen) on minimaalinen jopa olematon. 90:ssä minuutissa käydän läpi koko vartalo. Jokainen tunti on samanlainen ja samalle tunnille osallistuvat sekä vasta-alkajat että asentosarjan jo osaavat oppilaat.



BIKRAM / HOT JOOGAN VAIKUTUKSIA:

Polttaa rasvaa tehokkaasti

Säätelee veren kolesterolia


Lämpö auttaa venymään, aikaansaadaan suurempi joustavuus nivelsiteissä, lihaksissa, jänteissä;helpottaa kroonisia sairauksia ja tapahtuneita loukkaantumisia


Hiussuonet laajenevat lämmössä hapettaen paremmin solukon, kudokset,
lihakset, rauhaset ja elimet ja auttaa poistamaan kuona-aineita

Pintaverenkierto parantuu


Aineenvaihdunta nopeutuu,ruansulatuskanavissa ja soluissa


Vahvistaa itsehillintää, kontrollia, keskittymistä ja
voimistaa päättäväisyyttä haastavassa ympäristössämme.


Sydän- ja verisuonijärjestelmä saa täydellisen työstön.


Hikoilu edistää myrkkyjen poistoa ihosta (alkoholi, lääkkeet)
 -iho on suurin elimemme.


Niin kuin ruumis kuumeilee poistaakseen tulehduksia, huoneen lämmitetty ilma
edistää T-solujen toimintoja ja voimistaa vastustuskykyä.

Hermoston toimina paranee ja tiedon kulku
niistä aivoihin helpottuu.

Hormonaalinen tasapaino paranee.


Hidastaa vanhentumista




Joogi saa parempaa seksiä?


Joogan luvataan vaikuttavan lukuisin eri tavoin. Sen kerrotaan lisäävän keskittymiskykyä ja elinvoimaa, tukevan ruumiin ja mielen tasapainoa, opastavan terveisiin elintapoihin ja johdattavan kohti sisäistä hiljaisuutta ja tietoista läsnäoloa.


Jooga-asentojen uskotaan puhdistavan ja herkistävän kehon kaikkia aisteja. Joogan sanotaan myös tehostavan aineenvaihduntaa ja poistavan energiatukoksia ja sairauden aiheuttajia. Aktiivinen joogaaja on harvoin esimerkiksi flunssainen. Lisäksi jooga vahvistaa kohtua ja sukuelimiä. Myös seksielämän kehutaan parantuvan.

Jokainen joogaaja ei koe suurta valaistumista, mutta sanotaan, että kun aloittaa joogan, ihminen muuttuu ainakin vähän. Esimerkiksi tupakanpoltto voi jäädä. Toisaalta krapulat voivat olla pahempia.

Muutos johtuu Petri Räisäsen mukaan elimistön puhdistumisesta.

-Jooga puhdistaa elimistöä voimakkaasti. Oikeastaan se alkaa hylkiä epäpuhtaita aineita, joita on ravinnossa ja juomissa. Keho ei enää halua sisäänsä luonnotonta ainetta, josta tule paha olo. Sitten kun on juomatta jonkin aikaa ja yrittää juoda vaikkapa pullon keskiolutta, se humahtaa päähän aika rajusti. Toisaalta puhtaasta ja raikkaasta tilastaan alkaa tykätä niin paljon, että ei oikeastaan haluakaan enää mitään muuta.




”Valot vilkkuvat päässä”

Petri Räisänen soitti nuorempana rumpuja punk-bändeissä. Musiikki on hänelle tärkeä asia edelleen. Toinen nuoruuden harrastus, jääkiekko, on jäänyt vähemmälle. Sen väkivaltainen imago ei sovi joogaan.

-Väkivalta on jäänyt elämästä, mutta punk-harrastus on yhä voimissaan, jos sitä nyt harrastukseksi voi sanoa. Muuten oikeastaan mikään ei ole jäänyt, vaan voisi sanoa että puhdistunut. Siis aikoinaan, kun kellareissa soitettiin punkkia, juotiin paljon viinaa. Nykyään soitetaan punkkia, mutta ei juoda viinaa.

Räisäsen mukaan joogan suurin muutos tuntuu mielessä.

-Elämän puhdistumisen kautta mieli on jollakin tavalla laajentunut. Sitä on ehkä vain kiinnostunut laajemmin asioista ja on vähän suvaitsevaisempi, eikä ole ehkä niin synkkä kuin ennen, vaan valoisampi.

Joogin sanotaan tavoittelevan energistä ja luovaa oloa, jossa itsen ja elämän mysteerien oivaltaminen on mahdollista. Räisänen kertoo, että hän on alkanut vasta pikkuhiljaa ymmärtää sitä, mitä vanhoissa joogateksteissä puhutaan joogan tuomasta valoisasta tilasta. Joogaohjaaja nauraa, että harjoituksessa saavutettu tila on kuin uskonnollinen kokemus, jossa ”valot vain vilkkuvat päässä”.

Jooga on välillä aika mystistä touhua, toteaa Räisänen. Hän muistuttaa, että eri ihmiset herkistyvät joogassa kuitenkin eri tavalla.

-Ihmisistä voi alkaa aistia eri asioita; toiset pystyvät jopa tuntemaan toisten tunteita ja vaivoja. Joillain jooga menee uniin, jotkut näkevät näkyjä ja ties mitä. Kaikki ne ovat kuitenkin ihan luonnollisia juttuja.


Etsi hyvä opettaja



Petri Räisänen on vetänyt joogakursseja eri puolilla maailmaa. Opetuksen taso on hänen mukaansa länsimaissa yllättäen parempi kuin esimerkiksi maassa, josta jooga on lähtöisin.

-Intiassa tilanne on itse asiassa aika huono. Jossain vaiheessa joogaperinne melkein katkesi. Uudet opettajat alkoivat opettaa 1990-luvun alkupuolella. Nyt tilanne on se, että Intiassa ei ole enää paljon hyviä opettajia. Jossain Goalla on joka biitsillä joogaopettajia, jotka opettavat ties mitä.

Viime kuukausina Räisänen on ollut otsikoissa näyttelijätyttöystävänsä Lisa Edelsteinin seurassa. Kuinka ollakaan, Räisänen ja tv-sarjasta House tuttu Edelstein tapasivat joogatunnilla. Heillä on sama joogaopettaja. Räisänen korostaa opettajan merkitystä ja toteaa, että hyviä ohjaajia on harvassa.

-Koko joogan filosofia perustuu siihen, että on joku viisaampi, joka pystyy opettamaan eteenpäin, ja koko elämä on oppia. Opettajalta tulee se energia ja tunnelma, mikä joogasalissa on. Jos opettaja on hyvä, homma toimii.



Hengitys on tärkein


Jos ei pidä varaansa, jooga voi viedä mennessään. Toisaalta kaikki alasta innostuneet eivät ole valmiita niin suureen elämäntapamuutokseen kuin minkä joogalle antautuminen vaatii. Eikä heidän tarvitsekaan, lohduttaa Petri Räisänen: joogasta on hyötyä vaikka ehtisi harjoituksiin vain kerran viikossa.

-Edistyneempien joogaajien erikoiset asennot toki syventävät kehon puhdistumista ja herkistymistä. Myös kerran viikossa harjoittelulla – ja jopa yhden harjoituksen jälkeen – voi kuitenkin päästä isoihin muutoksiin ja kirkkaisiin tiloihin.

Mutta oppiiko jokainen saamaan jalat solmuun ja hengityksen virtaamaan nenän kautta kohisten?
Asennot voivat olla vaikka alkeistasoa, kunhan hengitystekniikka on kunnossa, tietää Räisänen. Loukkaantumisten ehkäisemiseksi kenenkään ei sitä paitsi pidä yrittää taipua sellaiselle mutkalle, mikä ei tunnu hyvältä: itseään pitää muistaa kuunnella. Mutta tärkeintä on siis hengitys.

-Joogassa opittavalla hengitystekniikalla on iso vaikutus mieleen. Siihen pitää keskittyä kaikkein eniten.


ASTANGAJOOGAN VAIKUTUKSIA:


Kiinteyttää ja notkistaa lihaksia, poistaa turhaa rasvaa ja saa aikaan kevyen ja energisen olon

Poistaa epäterveellisistä elämäntavoista aiheutuneita myrkkyjä ja
palauttaa hukatun elinvoiman takaisin kehoon


Parantaa hapenottokykyä, hengityksen laatua ja hengityksen tiedostamista

Rauhoittaa mieltä ja parantaa keskittymiskykyä, muistia ja luovuutta

Terapia lähes kaikkiin lihasjännityksiin, kipuihin, sisäelinten ja
suoliston toimintahäiriöihin, luuston virheasentoihin sekä sairauksiin

Vähentää lihasrevähdysten ja loukkaantumisten riskiä

Lisää henkistä tiedostamista ja herkkyyttä

Parantaa vastustuskykyä, kestävyyttä ja aineenvaihduntaa


ASTANGA.FI
Petri Räisänen – Joogi
Petri Räisänen - Voimamies

Teksti: Kati HyttinenLähde: Petri Räisänen Astanga – Joogaa Sri K. Pattabhi Joisin perinteen mukaan.





Ei kommentteja: