20.9.2010

INTIALAINEN PÄÄHIERONTA (IPH)




INTIALAINEN PÄÄHIERONTA

– pesee stressin pois ja
nostaa elämänilon pintaan



Intialainen päähieronta yhdistää loistavasti tuhatvuotisen pään hierontaperinteen sekä stressialttiin niska-hartiaseudun hieronnan. Menetelmää voisi kuvata ehkä osuvammin stressipesuksi sen nopeasti stressiä purkavan vaikutuksen perusteella.


Eksoottisesta nimestä huolimatta kyse on siis länsimaiseen elämäntapaan sopivasta, yksinkertaisesta ja rauhoittavasta hieronnasta, joka laukaisee stressiä ja helpottaa sen aiheuttamia oireita.


Miten päähieronta vaikuttaa?



Intialainen päähieronta vapauttaa verenkiertoa pään, niskan, hartioiden ja käsivarsien seudulla. Hapen ja ravinteiden vaikutus paranee ja kuona-aineiden poistuminen tehostuu tällä stressin kuormittamalla kehon alueella. Lihas- ja hermokudosten rentoutuessa lihasjännitys pienenee ja liikkuvuus lisääntyy. Tämä voi helpottaa erilaisia kiputiloja kuten jännityspäänsärkyä. Vaikutukset esim. päänsäryn hoidossa näkyvätkin usein jo 1.–2. hoitokerran aikana. Yleisesti jännitystilojen purkamiseen suositellaan 4–7 kerran hoitosarjaa, alkuun viikon välein, myöhemmät hoitokerrat esim. 1–2 kuukauden välein.


Pään hierominen vahvistaa hiuspohjan verenkiertoa nopeuttaen solujen uusiutumiskykyä ja edistäen tervettä hiustenkasvua. Silmien alueen verenkierron aktivoituminen puolestaan rentouttaa ja rauhoittaa silmien lihaksistoa kirkastaen katsetta ja vähentäen niiden väsymistä.


Vilkastunut verenkierto kuljettaa aivoille happea. Se parantaa keskittymistä ja selkeyttää ajattelua sekä helpottaa henkistä väsymystä. Hoidosta ovat saaneet apua myös lukuisat migreenistä kärsivät, hoito tulee kuitenkin ajoittaa migreenikohtauksen jälkeiseen aikaan, ettei kohtauksen aikainen kipu lisäänny hieromisesta.


Apua on saatu myös stressitinnitukseen, poskiontelotulehduksiin, kuukautisia edeltävään turvotukseen ja kireyteen. Moni mainitsee unen laadun parantuneen, lähes poikkeuksetta hoidon jälkeen hoidetut kuvaavat unen olleen rauhaisaa ja syvää.


Vaikka hoito on hellävaraista ja miellyttävää, on vakavissa ja kroonisissa sairaustiloissa (ks. alla lista) aina syytä tarkistaa hieronnan soveltuvuus hoitavalta lääkäriltään. Intialainen päähieronta toimii kokonaisvaltaisesti vaikuttaen kehon ja mielen stressitilojen vähentymiseen. Rentoutuminen kasvattaa stressinsietokykyä, vähentää ahdistuneisuutta ja ärtyneisyyttä, eheyttää ja lisää itseluottamusta. Toki hoito sopii myös hemmotteluun!


Lähtökohtana vanha
elämän tiede


Intialainen päähieronta pohjautuu vuosituhantiseen Auyrvedaan (”Elämän tiede, tieto”), jonka mukaan terveys koostuu fyysisen, psyykkisen ja henkisen hyvinvoinnin tasapainosta. Sen päämääränä on lisätä vuosia elämään ja edistää täydellistä terveyttä. Päähieronnan syntyhetket sijoittuvat vähintään 1000 vuoden taakse intialaisten perheiden perinteisiin.


Jo alkuaikoina tämän hieronnan tavoitteena oli hoitaa koko kehoa kokonaisvaltaisesti ja se onkin erinomaisesti rentouttava hoitomuoto. Intialaisen päähieronnan länsimaisen version isä on Lontoossa asuva intialaissyntyinen osteopaatti ja hierontaterapeutti Narendra Mehta. Yhdistämällä tutkimuksensa intialaisen päähierontaperinteen monimuotoisuudesta ja länsimaisen hartiahieronnan opeista


Mehta kehitti hoitomuodon, joka on johtanut yksinkertaisen hartiaseudun ja pään hieronnan yhdistelmän leviämiseen lukuisiin maihin, myös Suomeen. Hoitomuotona intialainen päähieronta löysi tiensä meille vasta vuonna 1999 Mehtan oppilaan, irlantilaissyntyisen Dee Ahernin myötä.


Varsinaisen kotiutumisen suomalaiseen kulttuuriin hoito koki Ahernin oppilaan, stressinhallinnan menetelmäkouluttajan Satu Pusan kautta, kun hoito tuli oppiaineeksi kesäyliopistoihin ympäri Suomen vuonna 2004. Pusa kirjoitti aiheesta ensimmäisen suomenkielisen oppikirjan.


Voimaa stressipesusta


Intialaisen päähieronnan taito on levinnyt laajasti ympäri Suomen ja taitajista löytyy niin omaksi ja lähipiirinsä iloksi hoitoa antavia kuin ammatillisesti asiaan perehtyneitä taitajia. Hoitoa antavat ovat usein hierojia, fysioterapeutteja, luontaishoitajia tai muita rentouttamisen ammattilaisia sekä kampaajia ja kosmetologeja. Tämä hoitomuoto on varmasti tulevaisuudenkin kysytyimpiä stressinhallintamenetelmiä.


Ammattimaisesti hoitoa antavat veloittavat hoidosta keskimäärin 25–35 euroa hoitokerrasta. Hoitoa voi kysellä IPH-taitajilta osoitteesta www.voimapaikka.com. Listalta löytyy noin 600 niin ammatikseen kuin harrastuspohjaltakin hoitoa antavien yhteystiedot. Intialaista päähierontaa voi opiskella mm. Suomen kesäyliopistoissa kahden päivän peruskursseilla sekä täydennyskursseilla.


Hyödyt:

- poistaa kuona-aineita
- rentouttaa lihasjännityksiä
- lisää nivelien liikkuvuutta
- auttaa päänsärkyyn
- helpottaa silmien rasitusta
- edistää ihon ja hiuksien terveyttä
- vähentää stressiä
- vapauttaa energiaa
- parantaa keskittymiskyky
- kohentaa itsetuntoa
- auttaa unettomuuteen


Esteitä hoidon tekemiselle ovat:

- pahalaatuiset sairaudet, joissa hoitovaihe menossa
- vakavat sydänsairaudet
- hoitamaton korkea verenpaine
- hankala epilepsia
- aivoverenkierron häiriöt
- pään alueen vaikeat ihottumat ja kasvaimet
- hankala Menierin tauti
- vakavat mielenterveysongelmat
- voimakkaat lääkitykset
- päihtynyt / krapulainen olotila (hoidon saanti pahentaa olotilaa)

Intialaista päähierontaa intialaiseen tyyliin:

Lisätietoja:

Lue myös:

Ei kommentteja: