16.7.2011

SUOMALAINEN IHMISOIKEUSAKTIVISTI KÄÄNNYTETTIIN RAJALLA FB-KÄYTTÄYTYMISEN PERUSTEELLA


Suomalainen ihmisoikeusaktivisti Johannes Hautaviita käännytettiin Tel Avivin lentokentältä
FB-käyttäytymisen / oletetun Israel-vastaisuuden perusteella


Hän oli ollut menossa Länsirannalla sijaitsevaan Anatan kaupunkiin jälleenrakennusleirille, vaan passitarkastuspisteestä hänet olikin vedetty sivuun kuulusteltavaksi hänestä löytyneiden "epäilyttävien tietojen" perusteella:


kytkökset FB-ihmisoikeusryhmiin ja tiettyjen sivujen tykkäämisiin riittivät rajalta käännyttämiseksi







Lehdistötiedote ICAHD Finlandin jäsenen käännytyksestä Israelista 2011 Käännytys





Käännytys


Tarkoitukseni oli matkustaa Länsirannalle osallistuakseni ICAHD:in (Israeli Committee Against House Demolitions) järjestämälle jälleenrakennusleirille, jolla kansainväliset palestiina-aktiivit, israelilaiset rauhanaktivistit ja palestiinalaiset jälleenrakentavat Israelin viranomaisten laittomasti tuhoamia palestiinalaisperheiden koteja. Matkustin leirille osana kuuden suomalaisen delegaatioita.

Minulta evättiin kuitenkin pääsy Israeliin torstaiaamuna ja karkotettiin perjantaina takaisin Suomeen. Israelin rajavartiolaitos syytti minua valehtelusta maahantulon yhteydessä.


Parin tunnin kuulustelujen jälkeen se löysi facebook-profiilistani ihmisoikeusjärjestö- ja kampanjaryhmiä, jotka vaativat Israelia noudattamaan kansainvälistä lakia.


Näiden ryhmien perusteella minua syytettiin osallistumisesta Israelin vastaiseen laittomaan toimintaan. Kuulustelujen jälkeen istuin säilössä noin 20 tuntia, jonka jälkeen minut pantiin lennolle Riikaan, josta hankkiuduin omin avuin lopulta Helsinkiin. Viime vuonna kaksi muuta ICAHD Finlandin jäsentä, Marko Pajula ja Petter Nissinen, karkotettiin Israelista.


Israel kiristää vuosi vuodelta rajavalvontaa ja pyrkii epäämään ihmisoikeusaktivistien ja kansainvälisen lain noudattamista peräänkuuluttavien ihmisten pääsyn maahan. Palestiinalaisalueille pyrkineet ja Israelin karkottamat henkilöt ovat usein vapaaehtoistyöntekijöitä, toimittajia tai opiskelijoita, mutta joukossa on myös tunnettuja akateemikkoja ja julkisuuden henkilöitä.


Nämä tapaukset kertovat Israelin demokratian ja sananvapauden jatkuvasti huononevasta tilasta.


ICAHD Finland


ICAHD Finland on kansainvälisen lain ja kansainvälisesti tunnustettujen ihmisoikeuksien noudattamista vaativa järjestö.


Jäsenet ovat muiden ihmisoikeusjärjestöjen jäsenten tapaan sitoutuneet väkivallattomuuteen myös niissä tilanteissa, joissa Israelin viranomaiset tai asevoimat kohdistavat heihin väkivaltaa.


ICAHD Finland nojaa tutkimustyössään kansainvälisten ihmisoikeusjärjestöjen sekä mm. YK:n tutkimusryhmien ja kansainvälisen Punaisen Ristin tekemiin raportteihin ja kannanottoihin.


On tärkeää huomata, että edelliset toimijat ovat lähes täysin yksimielisiä Israelin tekemistä ihmisoikeusrikkomuksista ja humanitaarisesta tilanteesta palestiinalaisalueilla. ICAHD Finland ajaa Lähi-idän konfliktiin kansainvälisen lain mukaista ratkaisua.



Miehitetyille palestiinalaisalueille matkustaminen


Israelilla ei ole kansainvälisesti tunnustettua suvereniteettia palestiinalaisalueilla. Jos kuitenkin haluaa matkustaa Länsirannalle, on matkustettava Israelin kautta, sillä Tel Avivissa sijaitsee alueen ainoa kansainvälinen lentokenttä.


Ja jos Tel Avivissa kertoo matkustavansa palestiinalaisalueille, siitä seuraa automaattisesti kuulustelut ja lähes poikkeuksetta karkotus, etenkin jos tulija peräänkuuluttaa palestiinalaisten yhtäläisiä oikeuksia ja kansainvälisen lain noudattamista.


Sananvapaus Israelissa


Israel pyrkii säännöllisesti esittämään itsensä demokratian etuvartiona Lähi-idässä. Mutta miten reagoitaisiin siihen, että Suomen kansalainen käännytettäisiin ja annettaisiin 10 vuoden maahantulokielto (joka yleensä tulee Israelissa automaattisesti karkotuksen yhteydessä) vaikkapa Norjasta, Ruotsista tai Tanskasta sillä perusteella, että rajavartiolaitos ei pitäisi hänen ko. valtion politiikkaa arvostelevasta facebook-käyttäytymisestään?


Tämä yksityiskohta kertoo Israelin epädemokraattisista ja poliisivaltiolle tyypillisistä ominaispiirteistä.


Kansainvälistä sananvapaustilannetta tutkiva yhdysvaltalainen Freedom House -instituutti luokittelee maailman maat vuosittain demokratian, ihmisoikeuksien ja sananvapauden tilan perusteella.


Freedom House, a Washington-based and US government-funded institute, changed in 2009 Israel’s press freedom status: “Israel’s status declined from Free to Partly Free due to the heightened conflict in Gaza, which was reflected in increased travel restrictions on both Israeli and foreign reporters and official attempts to influence media coverage of the conflict within Israel”.


Toimittajat ilman rajoja (Reporters Sans Frontiers) on kansainvälinen järjestö, joka tutkii ja pyrkii laajentamaan lehdistönvapautta. Järjestö julkaisee vuosittain listan maailman valtioista lehdistönvapauden perusteella.



Furthermore, these practices have increased self-censorship: today Palestine ranks 161st of the 175 countries in the Reporters Sans Frontiers statistics in freedom of the press – closely followed by the most authoritarian countries in the world, such as Somalia, Yemen, Burma and North Korea.24 Israel, which is often yet misleadingly portrayed as an exemplary case of open democracy and freedom of press, ranks in the same statistics no less than 93rd. In comparison, other Middle Eastern countries, such as Lebanon (61st) and Kuwait (60th), are now concidered to be better off in this respect.25″(Tilasto on vuodelta 2009. Lihavointi lisätty)

(Lainaukset ovat ICAHD Finlandin tutkimuksesta Media Regulation and Censorship in Occupied Palestine, http://icahd.fi/wp-content/uploads/2010/05/media_regulation_and_censorship_in_palestine.pdf)




Järjestömme ja vastaavaan kansainväliseen liikehdintään lukeutuvat tahot arvostelevat Israelin valtion virallista politiikkaa ja tällainen arvostelu voidaan suunnata – ja suunnataan – mitä tahansa kuvatunlaista politiikkaa harjoittavaa valtiota vastaan.


Sananvapauteen kuuluu, että valtioiden virallista politiikkaa saa kritisoida. Tämä on demokraattisen yhteiskunnan kantava periaate ja se erottaa avoimen yhteiskunnan totalitaarisesta yhteiskunnasta.


Jos Israelissa todella ollaan sitä mieltä, että demokratioissa hyväksytyn facebook-käyttäytymisen perusteella valtiolla on oikeus karkottaa ihmisiä, Israelin politiikkalinjaukset eivät ole yhteen sovitettavissa demokraattisten periaatteiden kanssa.


Tällaista käytöstä voimme odottaa vain totalitaarisiksi mielletyiltä valtioilta.


Johannes Hautaviita
ICAHD Finland

1 kommentti:

man with desire kirjoitti...

Koraanin opetus Israelin maasta

Koraani Su 10:
90. Me annoimme Israelin lasten kulkea meren poikki, ja silloin Farao sotajoukkoineen seurasi heitä sorron- ja vallanhaluisena, kunnes hän joutui veden valtaan ja sanoi: »Minä uskon, ettei ole olemassa muuta jumaluutta kuin Hän yksin, johon Israelin lapset uskovat. Minä myös tunnustaudun oikeauskoiseksi.»
91. »Nyt kylläkin! Mutta ennen olet ollut tottelematon ja kuulunut väärintekijöihin.
92. Siksi Me tahdomme tänä päivänä pelastaa pinnalle ruumiisi, jotta olisit muistomerkkinä sille, joka on sinun seuraajasi.» Mutta useimmat ihmiset eivät välitä Meidän merkeistämme.
93. Me todella järjestimme Israelin lapsille hyvät asuinsijat ja varustimme heidät hyvällä ravinnolla, eivätkä he olleet eripuraisia ennen kuin paisuivat tiedossaan. Totisesti, Herrasi on ylösnousemuksen päivänä ratkaiseva sen, mistä he kiistelivät.

Muslimit koittavat tuhota Israelin sekä vaativat Israelista maa-alueita itselleen. Muslimit sanovat, että osa Israelin alueista kuuluu palestiinalaisille. Koraani ilmoittaa, että Allah on antanut Israelin maa-alueen juutalaisille, joka on heidän luvattu maa.

Palestiina

Muslimit sotivat koraanin ilmoitusta vastaan koittaessaan tuhota Israelin sekä ottaa haltuunsa Israelin maa-alueita. Palestiinan kysymys sekä Lähi-idän ongelmat ratkeaisivat jos muslimit uskoisivat koraania ja ja antaisivat israelilaisten asua omassa maassaan, joka kuuluu heille. Tietenkin parasta olisi jos he uskoisivat Herraa Jeesusta ja Raamattua, sillä silloin he todella tietäisivät kenelle Israelin maa kuuluu. Rikkaat arabimaat voisivat uudelleen asuttaa Palestiinan arabit ja antaa heille kunnon kodin ja elannon öljy miljardien tulojen kautta. Arabit eivät kuitenkaan halua tehdä tätä, vaan he haluavat pitää Palestiinan arabit kurjuudessa sekä kilpenä ja tekosyynä Israelia vastaan.

Israelin maa on jatkuvan arabiterrorismin kohteena, joista osa iskuista tehdään Palestiinan kautta, siksi Israel joutuu pitämään tiukan valvonnan Palestiinan arabien suhteen. Ongelma poistuisi jos arabit uskoisivat koraania, joka sanoo Allahin antaneen Israelin maan juutalaisille. Arabi monimiljonäärien olisi helppo uudelleen asuttaa palestiinalaiset eri arabimaihin, josta he ovat alunperin kotoisin.


Sivun tekstilähde: http://koti.phnet.fi/petripaavola/koraaninjaRaamatunerilaisetopit5.html