Teksti täältä: Verkkomedia.org
Brittiläinen Express.co.uk kertoo artikkelissaan "New EU anti-terrorist body will be like the KGB" (uusi EU:n terrorismin vastainen elin on kuin KGB) ja että EU:n olemassa olevia turvallisuuselimiä Europol, Eurojust, Cosi, Frontex ja Cepol ollaan yhdistämässä yhdeksi elimeksi, jolla on laajat valtuudet.
Suomen sisäministeriön mukaan Suomessa tehdyn lakimuutoksen tavoite oli toteuttaa Europolia koskevalla päätöksellä eräiden Suomen saamien määräysten täytäntöönpano.
"Ehdotetulla lailla pantaisiin täytäntöön Euroopan poliisiviraston (Europol) perustamisesta tehdyn Euroopan unionin neuvoston päätöksen säännökset, jotka edellyttävät kansallista sääntelyä.
Laissa olisi säännökset Europolin kansallisesta yksiköstä, Suomen kansallisesta valvontaviranomaisesta, tietojen luovuttamisesta Europolille, oikeudesta saada tietoja Europolin tietojenkäsittelyjärjestelmistä, tietojen poistamisesta sekä tarkastusoikeuden toteuttamisesta Europolin käsittelemiin tietoihin.
Lisäksi tehtäisiin oikeusperustan muuttumisesta johtuvat muutokset eräisiin muihin lakeihin."
COSI (Committee on Operational Co-operation on Internal Security) on eräänlainen sisäistä turvallisuutta valvova elin. Useissa poliisivaltioissa tällainen elin jo on.
Frontex on EU:n rajoja valvova virasto.
Euroopan komissio haluaa myös muuttaa Eurojustin -vuonna 2002 perustettu oikeusyhteistyöelin- EU:n syyttäjänvirastoksi, joka saisi vallan käyttää Lissabonin sopimuksen myöntämiä valtuuksia.
Erilaiset tiedustelu-, tutkimus- ja syyttäjävirastot sekä -ohjelmat lisääntyvät nopeasti Euroopan Unionissa. Tällä hetkellä perusteilla on ainakin 17 tiedossa olevaa valvontaohjelmaa ja -elintä. Varmuudella kuusi ohjelmista varastoi tietoja kansalaisista.
Nämä erilaiset ohjelmat ovat pyrkimys muodostaa alue, jota Lissabonin sopimus kuvailee "Vapauden, Turvallisuuden ja Oikeuden alueeksi". Tavoitteen saavuttamiseksi muodostetaan laajoin valtuuksin varustetut poliisivoimat puolisotilaallisine apujoukkoineen.
Suomessa hallituksen esitys annettiin eduskunnalle 11.6.2010. Laki on vahvistettu 27.5.2011 ja se tuli voimaan 1.6.2011. Europol-päätöksen 8 artiklassa tarkoitettu kansallinen yksikkö Suomessa on keskusrikospoliisi.
Britannian UKIP-puolueen mep Godfrey Bloom totesi Europol-esityksestä: - "Pelkäänpä pahoin, että se olisi vähemmän Amerikan CIA:n kaltainen ja enemmän Neuvostoliiton KGB:n kaltainen."
Mikä on Europol?
Europol eli Euroopan Poliisi on eurooppalainen tiedustelujärjestö ja poliisi, jonka budjetti on 60 miljoonaa puntaa vuodessa.
Valtuuksiin kuuluu:
- Europolin upseerit nauttivat diplomaattista koskemattomuutta
- Europoliin kuuluu 800 henkilön vahvuinen puolisotilaallinen poliisin iskujoukko nimeltään EGF, European Gendarmerie Force. Se on koulutettu ja aseistettu "retkikunta"toimintaan. Ryhmää voidaan käyttää myös sotilaallisessa toiminnassa
- Eurooppalainen pidätysoikeus EAW (European Arrest Warrant), jonka mukaan kansalaisen saa siepata kotimaassaan ja kuljettaa ilman valitusmahdollisuutta vieraaseen maahan kuukausien, jopa vuosien ajaksi odottamaan oikeudenkäyntiä. Oikeutta vapautua takuita vastaan ei ole
- Europolilla on yli 650 työntekijää sen Haagin päämajassa ja sen tutkimuksia ohjaillaan Haagista käsin
- Kansallinen lainsäädäntö ei koske, rajoita, eikä estä Europolin toimintaa
- Europolia johtaa Rob Wainwright
Puolisotilaallisella EGF:lla ei vielä ole virallista statusta, mutta sen viralliseksi tarkoitukseksi ilmoitetaan "jatkuva yhteistyö EU:n poliisivoimien kanssa. EU:n poliisivoimilla on sotilaallinen status ja täydet poliisin valtuudet. EGF on ensisijaisesti EU:n käytössä."
Henkilökuntaa on kerätty Italiasta, Espanjasta, Romaniasta, Ranskasta ja Alankomaista. Logossa on taivaansinistä taustaa vasten miekka, joka symboloi voimaa, voiton laakeriseppele sekä loimuava kranaatti kertomassa poliisivoimien sotilaallisesta taustasta:
Uusi EIO (European Investigation Order), Euroopan Unionin tutkintamääräys sallii Europolin suorittaa tutkimuksia kansallisen poliisin ohitse ja ylitse.
Valtuuksiin kuuluu epäiltyjen kuulustelu, pankki- ja yhteydenpitorekisterien (puhelin, internet jne) katkaiseminen ja tarkistaminen, sekä DNA-näytteiden ja sormenjälkien ottaminen ja edelleen luovuttaminen.
Kansallinen poliisi voidaan pakottaa tutkimaan tekoja, joita kansallinen lainsäädäntö ei pidä rikoksina mutta jotka ovat sitä EU:ssa.
Yksi näistä rikokseksi katsottavista teoista saattaa tulevaisuudessa olla toisinajatteleminen kuten ilmastonmuutoksen ja holokaustin epäileminen.
Kaikkien kansallisvaltioiden poliisivoimat eivät ole olleet innostuneita EGF:lle ehdotettujen valtuuksien suhteen.
Lähteet suomeksi:
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti