Yhdysvaltalaiset tähtitieteilijät ovat löytäneet mahdollisesti elinkelpoisen planeetan verrattain läheltä Maata. Planeetta on suurin piirtein maapallon kokoinen ja se kiertää läheistä Gliese 581 -tähteä. Gliese 581g:ksi nimetty planeetta sijaitsee 20 valovuoden päässä Maasta.
Löydön tehneiden Kalifornian yliopiston ja Washingtonin Carnegie-instituutin tutkijoiden laskelmien mukaan planeetan massa on noin kolmin- tai nelinkertainen Maan massaan verrattuna. Tämä tarkoittaa, että kivisellä planeetalla on todennäköisesti riittävä painovoima kaasukehän ylläpitämiseen. On myös mahdollista, että planeetan pinnalla on vettä, eli teoreettiset elämän ehdot ovat olemassa.
Gliese 581g löydettiin 11 vuotta kestäneessä tutkimuksessa, jossa havainnoitiin Vaa'an tähdistössä sijaitsevaa punaista kääpiötähteä Gliese 581:tä. Tiedemiehet uskovat myös, että avaruudessa saattaa olla lukuisia vastaavia planeettoja.
581g kiertää emotähtensä ympäri 37 päivässä niin sanotulla elämänvyöhykkeellä, missä pintalämpötila ei koskaan ole liian kuuma tai liian kylmä nestemäisen veden säilymisen kannalta. Planeetan toinen puoli osoittaa aina tähteen päin ja toinen on pimennossa. Keskilämpötila asettuu -12 ja -31 Celsius-asteen välille.
Löytyi läheltä ja nopeasti
Planeettalöydön teki tutkijaryhmä, joka koostuu Kalifornian yliopiston ja Washingtonin Carnegie-instituutin tutkijoista. Tutkijat ovat tarkkailleet Vaaan tähdistössä sijaitsevaa Gliese 581 -tähteä 11 vuoden ajan, mikä on tähtitieteilijöiden näkökulmasta lyhyt aika.
Lisäksi tähti löytyi suhteellisen läheltä, vain 20 valovuoden päästä. Aurinko sijaitsee noin kahdeksan ja puolen valominuutin päässä Maasta.
- Planeetan löytyminen niin nopeasti ja niin läheltä antaa aiheen olettaa, että tämänkaltaisten planeettojen
täytyy olla hyvin tavallisia,
arvioi professori Steven Vogt, joka toimii yhtenä tutkijaryhmän johtajista.
Löytö tehtiin Havaijilla sijaitsevan teleskoopin avulla. Gliese 581 -tähdeltä tunnetaan uusimman löydön jälkeen jo kuusi planeettaa. Aiemmin löydetyt planeetat eivät luultavasti ole elinkelpoisia.
Gliese 581g:hen liittyvät tutkimustulokset julkaistaan Astrophysical Journal -lehdessä. Tutkimus löytyy osoitteesta: http://www.ucolick.org/~vogt/ms_press-1.pdf
Lue myös: Outo signaali avaruudesta
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Mikäli mieleesi tulee jotain kommentoitavaa kirjoitukseeni liittyen, niin sana on vapaa!